website templates

Tre små kinesere

Anmeldelser

Jacob Krogsøe
28. april kl. 18.04
Tre små kinesere (Niels Søndergaard, 2020)

Muligvis den mest underholdende bog du kommer til at læse i år! Rendyrket ramasjang til unge og gamle, drenge og piger, mænd og kvinder.

Forlaget præsenterer bogen på følgende måde:

”København, sommeren 2013. En blind sort jazzmusiker har tilsyneladende begået selvmord i en hermetisk lukket lejlighed på Højbro Plads. Politiassistent Charlotte Lund anser det for en rutinesag, men hendes påtvungne ledsager, den vordende kriminalforfatter Mille Madsen, vejrer foul play. For hvorfor var den døde mand iført damebriller, og hvorfor udspioneres lejligheden af tre østasiater? Den kringlede sag viser sig at have rødder tilbage til Vietnamkrigen, og et romantisk møde og endnu et mord sætter yderligere skub i handlingen, der kulminerer under en rockfestival på Refshaleøen.”

Der er tale om en fremragende spændingsroman. Shane Black møder Agatha Christie og et hav af andre klassiske krimiforfattere. Det lukkede rum, efterforskning, kærlighed, humor, action og spandevis af vold og overraskelser. Plottet er elementært spændende, meta-lagene fremragende udtænkt, karaktererne vedkommende og sproget forfriskende og levende og fyldt med referencer til populærkulturen. Som her:
”Så masede hun sig frem til den skæggede dørvogter, der med gandalfsk myndighed hævede hånden imod hende. You shall not pass! tænkte hun og ledte efter sit politiskilt i lommen.”
Desuden har de 129 kapitler titler som ”En verden udenfor”, ”Resten af dagen”, ”Kispus” og ”Cocktail.” En herlig lille meta-leg for filmkenderne – og det skal siges, at alle kapiteltitlerne faktisk dækker over noget, der sker i de pågældende kapitler.

Bogens forfatter er Niels Søndergaard. Det er Niels’ debut som romanforfatter, men de fleste af jer kender Niels’ ord. Ud over at have oversat og tekstet et utal af spillefilm, har Niels også oversat mange hyldemeter af tegneserier, fra Jeremiah til Tintin, og han har oversat romaner af forfattere som Stephen King og Frank Herbert. Så der er tale om en forfatter der kender genrekonventionerne, en forfatter der har et godt greb om dialoger og en forfatter der har et mål om at skabe underholdning og IKKE kunst.

Alt i alt er ”Tre små kinesere” en både intelligent, filmisk og meget veloplagt roman der ikke er én side for lang. Der er skåret ind til benet. Den er til jer, der godt kan lide en underholdningsroman, og til jer, der godt kan lide jeres dialoger skarpe og jeres plots underfundige og overraskende, og til jer, der måske er trætte af ”Nordic noir” men som elsker den klassiske krimi i moderne klæder. Og den kan læses af både mænd og kvinder – desuden er den første del i en planlagt trilogi! Og det er altså sundt at læse, bare som et lille afbræk i tv-serierne, filmene og computerspillene :)

5/6 stjerner.

Mobirise